Actiuni APArte
Școala Altfel 2019
Organizăm în fiecare an, în colaborare cu școlile din județ, activități educative pentru copii. Modul de desfășurare al acestor întâlniri este unul interactiv, în încercarea noastră de a explica importanța apei în viața modernă, de a introduce concepte noi și de a-i face pe copii să descopere mai mult. Pentru cei mai buni dintre ei, avem pregătite premii alese cu grijă.
Programul “Şcoala Altfel” la Compania Apa se desfășoară pe parcursul anului școlar, cu excepția lunilor decembrie și ianuarie. (vezi Regulament de participare) |
||
Înscrierile în acest program se vor face pe baza următoarelor documente:
|
![]() |
|
Documentele se pot transmite pe adresa [email protected] sau se pot depune la Registraturile Companiei Apa Brașov S.A. de pe str. Vlad Tepeş nr.13 sau str. Crişana nr.1-3 (lângă Piața Dacia).
Solicitările vor fi transmise separat pentru fiecare clasă. |
Istoric Acțiuni APArte:
22-24 octombrie 2018 - Școala Altfel - Uzina de Apă Târlung
► 24 octombrie 2018 - Uzina de Apă Târlung - Elevii Școlii Gimnaziale nr.13 și elevii Liceului "Andrei Mureșanu" din Brașov
► 23 octombrie 2018 - Uzina de Apă Târlung - Elevii Școlii Gimnaziale nr.13 din Brașov
► 22 octombrie 2018 - Uzina de Apă Târlung - Elevii Școlii Gimnaziale nr.13 din Brașov
18 octombrie 2018 - Școala Altfel - Stația de Epurare Brașov
► 18 octombrie 2018 - Stația de Epurare Brașov - Studenții de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor (prof. coordonator dr.ing. Ioan Miloșan)
Stația de Epurare Brașov și-a deschis porțile pentru studenții de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, din cadrul Universității Transilvania Braşov.
50 de tineri, majoritatea din primii ani de studenție, au fost curioși să afle întregul proces de epurare a apei uzate. De la început, studenților li s-a explicat ce impact are asupra mediului utilizarea/aruncarea în WC sau canalizare a șervețelelor umede și a altor produse de igienă. În efortul nostru de a gestiona deșeurile care nu sunt biodegradabile, echipamentele performante se blochează săptămânal sau riscă să se strice. Deoarece procesul de epurare trebuie să fie unul continuu, vizitatorii noștri sunt informați de importanța unei conduite adecvate la aruncarea acestor tipuri de deșeuri.
Alături de Timiș, Constanța, Iași și Cluj, Brașovul face parte din județele cu stații mari, unde debitul de apă uzată ajunge la peste 1.400 l/sec., atunci când nu plouă.
Județul Brașov are șase stații de epurare: în municipiul Brașov, la Feldioara, Lunca Câlnicului, Hoghiz, Bod și Moieciu.
Epurarea apelor uzate se face în aceste stații prin două procedee, mecanică și biologică. Treapta mecanică presupune eliminarea tuturor deșeurilor, a nisipului și a nămolului primar. Anual, în municipiul Brașov se strâng:
- circa 500 de metri cubi de deșeuri menajere (de la resturi alimentare, produse de igienă: scutece, bețigașe de ureche, absorbante etc., până la vopsele, mucuri de țigară, materiale de construcții);
400 de tone de nisip adunat de pe străzi care ajung în sistemul public de canalizare; aproape 100 tone de grăsimi și circa 100.000 tone de nămol.În faza biologică, există trei etape prin care apele rezultate din treapta mecanică sunt tratate anaerob, anoxic și oxic (aerarea). Cea mai interesantă este etapa anaerobă, care presupune dezvoltarea unor microorganisme, bacterii heterotrofe (Achrornobacter, Pseudomonas, Proteus, Aerobacter, Micrococcus). Bacteriile heterotrofe reduc fosforul și, practic, descompun nutrienții. Ele sunt substanțe organice aduse din treapta mecanică. Oxigenul determină existența fizică a acestor microorganisme în mod permanent.
Metoda biologică este cea mai accesibilă și mai utilizată în stațiile de epurare a apelor urbane, deoarece este mai ieftină și poate fi aplicată indiferent de valoarea debitului care trebuie epurat.
După treapta biologică, are loc ultima fază a procesului de epurare-decantare a nămolului activ. Apa care rezultă este apă epurată. Este atât de limpede și curată, încât ea poate fi deversată în pârâuri fără a pune în pericol fauna și flora.
Obiectivele noastre pot fi vizitate în cadrul Programului "Școala Altfel", printr-o solicitare transmisă la adresa de e-mail: [email protected].
Scopul acestui tip de acțiuni este să informăm și să contribuim la procesul de educare, prin metode alternative care au impact direct asupra elevilor și studenților.
Foto: Reinhard Rothbacher
Martie - Aprilie 2018 - Școala Altfel
Organizăm în fiecare an, în colaborare cu școlile din județ, activități educative pentru copii. Modul de desfășurare al acestor întâlniri este unul interactiv, în încercarea noastră de a explica importanța apei în viața modernă, de a introduce concepte noi și de a-i face pe copii să descopere mai mult. Pentru cei mai buni dintre ei, avem pregătite premii alese cu grijă. Imagini de la astfel de acțiuni găsiți mai jos.
► 23 aprilie 2018 - Uzina de Apă Târlung - Elevii Liceului Teoretic "George Moroianu" din Săcele
► 20 aprilie 2018 - Stația de Epurare Feldioara - Elevii Liceului "Petru Rareș" din Feldioara
► 19 aprilie 2018 - Simpozion "Apa - Esența Vieții" Ed. I - Elevii Școlii Gimnaziale din Hărman
► 30 martie 2018 - Uzina de Apă Tărlung - Elevii Școlii Gimnaziale nr.4 din Săcele
► 28 martie 2018 - Uzina de Apă Târlung - Elevii Școlii Gimnaziale nr.27 din Brașov
2017 - 1 iunie la Centrul de Reabilitare Școlară Brădet
Ziua de 1 iunie este un bun prilej pentru acțiuni care pot mângâia sufletele celor defavorizați. Povestea copiilor de la Centrul Brădet este binecunoscută de cei mai mulți dintre noi. De aceea, am încercat și în acest an să ne manifestăm atașamentul și să ne probăm generozitatea prin acte de donație pentru cei care au de suferit.
Serviciul Relații Clienți a organizat în rândul angajaților Companiei Apa Brașov S.A. o campanie de strângere de bunuri pentru toți copiii din Centrul Brădet, bunuri constând în cărți, haine, încălțăminte, jucării și rechizite.
Acest exercițiu de omenie și bunătate din partea colegilor noștri a fost primit cu bucurie de către copiii aflați în îngrijire la Brădet și a fost pe deplin răsplătit de zâmbetele acestora.
Pentru cei care doresc să-i ajute pe acești copii furnizăm următoarele date de contact:
Centrul de Reabilitare Școlară Brădet
Str. Barajului nr.84, Săcele - Brașov
Persoana de contact: șef Complex, Adrian Diac
Adresa de email: [email protected]
Telefon: 0723 832 987
2017 - Săptămâna Altfel
În perioada martie – mai 2017, în cadrul programului „Săptămâna Altfel”, Compania Apa Braşov a organizat acţiuni educaţionale şi promoţionale împreună cu şcolile din oraşul Braşov.
Peste 300 de copii au participat la acţiunile noastre. Unii au vizitat Uzina de Apă Târlung sau Staţia de Epurare Feldioara, alţii ne-au primit cu drag în clasele lor. Toţi au avut parte de prezentări care au avut ca teme apa în general, apa potabilă, apa uzată şi au desenat frumos pentru ca noi să le putem oferi premii.
2016 - Școala Altfel