Informare P.M. si S.U.
Compania APA Brasov S.A. pune la dispozitia clienţilor urmatoarele informatii conform cerintelor din H.G.95/2003, Anexa 6 :
Informatii care trebuie comunicate publicului in cazul pericolelor de accidente majore:
1. Titular de activitate
Compania APA Brasov S.A., Depozit de clor aflat in incinta Uzinei de Apa – Tarlung, Str. Barajului f.n.
2. Identificarea, dupa functia detinuta, a persoanei care furnizează informatiile
- Sef Uzina de Apa – Tarlung, ing. Postoaca Marian, tel./fax. 0268/276187;
- Sef Serviciu Pentru Situatii de Urgenta, ing. Dumitrescu Eugen, tel. 0268/407744.
3. Instiintarea autoritatilor competente
S-a transmis Notificare privind obiectivul Depozit clor de la Uzina de Apa Tarlung, care intra sub incidenta HG 95/2003 si se incadreaza in categoria obiectivelor cu risc minor.
- inregistrarea cu nr. 3231/15.04.2005 la Agentia pentru Protectia Mediului
- inregistrarea cu nr. 476043/21.04.2005 la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta
4. Explicarea activitatii desfasurate in cadrul obiectivului
La Uzina de Apa se trateaza apa bruta in vederea potabilizarii iar in procesul tehnologic de clorinare al apei se utilizeaza clor gazos aflat sub presiune. In depozitul de clor se poate afla cantitatea maxima de 8,6 tone clor sub presiune. Procesul tehnologic de clorinare al apei este controlat prin cantarirea permanenta a containerelor de clor si prin analiza apei tratate. Tipul productiei este continuu : 24 ore/zi, 7 zile/saptamana.
5. Denumire comuna si caracteristici periculoase
- Substanta chimica: clor lichid;
- Clasificare: toxic (T), corosiv (C);
- Fraze de risc:
- R 23 (toxic prin inhalare),
- R 36, 37, 38 (iritant pentru piele, ochi si sistem respirator).
6. Informatii generale privind natura pericolelor de accidente majore – efecte potentiale
Accidentele majore s-ar putea produce din cauza dezastrelor naturale (cutremure, inundatii) saudin motive tehnice, cum ar fi fisurarea recipientilor de clor sau scapari de clor din lipsa etanseitatii mufelor robinetilor.
Informatii privind hazardurile naturale specifice zonei : din punct de vedere seismic zona amplasamentului Uzinei de Apa se incadreaza conform Normativului MLPATP 100/1992 in zona de calcul D cu coeficient seismic Ks = 0.16, perioada de colt Tc = 1.0 sec.;
Zona este caracterizata cu clima temperat/continentala, cu precipitatii medii de 600 - 700 mm/an, fara alunecari de teren, inundatii produse in urma ploilor torentiale, a ruperii barajului, in urma unor actiuni teroriste. In cazul in care ar patrunde apa in recipient(i), s-ar produce explozie, urmata de incendiu.
Temperaturile ridicate pot provoca explozie. Nu este un produs combustibil, dar multe substante ard in atmosfera de clor, ca si cand ar arde in oxigen.
In urma acestor accidente potentiale recipientii de clor se pot avaria, se pot crapa, fisura. Ca urmare pot sa apara emisii de clor. In functie de dimensiunea fisurii recipientului se produc emisii de clor gazos. Scurgerile de mici proportii pot afecta persoanele din zona pe o raza de 270 m in toate directiile si persoanele aflate in calea curentului de gaz pe o distanta de pana la 4.5 km. Scurgerile de mari proportii afecteaza persoanele aflate pe o distanta de 450 m in toate directiile iar persoanele aflate in calea curentului de gaz pe distanta de 7.5 km. Emisia de clor este toxic si corosiv sub actiunea umezelii. Vaporii de clor gazos în combinatie cu umiditatea atmosferica produc acid clorhidric cu efectele de arsura specifica. Inhalarea in concentratii mici are efect iritant iar inhalarea in concentratii mari produce asfixiere. Distruge vegetatia.
7. Modul de avertizare
In cazul producerii unui accident major, personalul Uzinei de Apa este avertizat prin semnal sonor - se actioneaza sirena timp de 1 minut, iar populatia din zona invecinata va fi alarmata tot prin semnal sonor, prin actionarea sirenei cu intermitenta, cu durata semnalului de 5 secunde si pauze de 2 secunde. Aceasta avertizare sonora va insemna indepartarea si evacuarea de urgenta a populatiei din zona invecinata.
8. Comportamentul care trebuie adoptat
Actiuni intreprinse: personalul alertat din incinta Uzinei de Apa pune in aplicare Planul intern de urgenta, se izoleaza si se ventileaza zona infestata, nepermitandu-se intrarea in zona respectiva .
Nu se sta in calea curentului de gaz;
Se evacueaza urgent populatia din vecinatate;
Se interzice accesul persoanelor in zona calamitata;
Se intrerupe alimentarea cu energie electrica, gaze naturale si caldura;
Se solicita interventia pompierilor militari si a salvarii;
Se iau masuri de inlaturare si lichidare a urmarilor accidentului.
9. Masuri interne luate de titularul activitatii
In caz de accident major, Compania Apa Brasov S.A., Uzina de Apa, are obligatia sa ia masurile conforme Planului intern de urgenta si sa anunte prompt serviciile de urgenta, sa tina legatura cu autoritatile teritoriale pentru protectia mediului si protectie civila. Titularul activitatii are obligatia sa efectueze simulari cu personalul pentru a actiona prompt in caz de accident major si pentru a minimiza efectele acestuia.
10. Referinta la planul extern de urgenta
Planul intern de urgenta elaborat de Compania APA Brasov S.A. si depus la IJSU, urmeaza sa se armonizeze cu Planul extern de urgenta, care va stabili modul de cooperare cu forurile superioare abilitate si serviciile de urgenta in caz de accident major si participarea la instructiuni sau solicitari din partea serviciilor de urgenta in momentul accidentului.